CO JE TO COLD BREW COFFEE?

Jedinečnost cold brew kávy spočíva v jeho přípravě. Čerstvě namletá kávová zrna se namáčejí po dobu 24 hodin ve studené vodě. Káva prochází procesem macerace a tím vytváří nápoj plný chutí a svěžesti. Touto cestou se z kávy uvolňuje větší množství kofeinu pro dosažení maximální energie. Lze si ho dopřát jako studený i teplý nápoj, po kterém zažijete mimořádné pocity. Snadno odstraní únavu a udrží vás dlouho pozornými.

 

Bag in box 3l

 BAG IN BOX nabízíme ve 3l provededení. Toto velmi praktické a hygienické dokonalé balení uchová kvalitu cold brew coffee a jeho neměnné vlastnosti po dobu uvedenou na obalu. Jedná se o velmi pevné kartonové balení, ve kterém je kávou naplněn zásobník s vlastním stáčecím ventilem. Ideální a moderní způsob stáčení pro všechny hromadné akce, rodinné oslavy, svatby, plesy, firemní večírky, kanceláře, domů.

 

 

 

Ekologie a udržitelnost

Kávové obaly jsou kompostovatelné a to v provedení 1000g a to vše doplňené o ruční výrobu. Naše hlavní myšlenka, doprovázená zakladatelem Jindrou, je podporovat ekologické hospodářství spolu s dosud dostupnýmí ekologickými materiály. Snažíme se co nejvíce vyhovět a splniť požadavky zákazníků. Odpad z výroby minimalizujeme a důsledně třídíme.

 

Vždy čerstvě pražená káva

Každy den pražíme jen tolik, kolik jsme schopni opravdu spotřebovat.

Kávovník

Jak vlastně vypadá a roste rostlina, díky které si užíváme lahodný nápoj jménem káva? 
Kávovník může být keř i menší strom, který má po celý rok zelené listy. Než začne plodit, farmář si musíš počkat 3-5 let. Plodu říkáme třešeň a stejně jako naše české třešně mají pecku, má to tak i třešeň kávovníku, ta má ale pecky dvě. A tyto dvě pecky jsou vlastně kávová zrna, jak je známe. Než si z nich uděláme kávu, projdou dlouhým procesem zpracování a následně pražením. O tom všem si postupně řekneme v následujících týdnech. Dnes už ale zpět ke kávovníku.
.
Kávovník roste v různých nadmořských výškách a to až do 2200 metrů. Obecně platí, že čím nižší nadmořská výška, tím více kofeinu kávovník produkuje, protože to je jeho obrana proti hmyzu. Proto každá káva má jiný obsah kofeinu, u nás na stránkách u každé kávy píšeme, v jaké nadmořské výšce se pěstovala. Rozdíl to většinou není nijak markantní, ale když porovnáte kávu z 2200 m.n.m. s kávou z 800 m.n.m., rozdíl v obsahu kofeinu může být i dvojnásobný.
.
Kávové třešně se sklízejí, když mají temně rudou nebo fialovou barvu a to ručně nebo mechanicky. Díky ručnímu sklízení se kávovník vůbec neponičí, což se nedá říct v případě sklízení strojem, který očeše celou větev někdy i s listy a hlavně i s zelenými a nezralými třešněmi, které se pak musí třídit. Další nevýhodou stroje je fakt, že kávovník často roste v horách a na hůře přístupných místech, proto né vždy jde použít. Ruční sklizeň je ale časově a finančně nákladnější. Ze 100kg kávových třešní je po zpracování jen 20 kg kávových zrn. Sběr nebo následné třídění musí být velmi pečlivé, protože když by se mezi zdravé třešně dostala nahnilá nebo dokonce plesnivá třešeň, znehodnotí tím celou várku.
.
Ideální doba sklízení se mění podle zeměpisné polohy. Někdy se může měnit doba sklízení i podle srážek během roku nebo také podle nadmořské výšky. Proto v některých částech Etiopie se káva sklízí jen tři měsíce a někde půl roku (většinou září až konec roku). V Brazílii se naopak sklízí převážně na jaře. A v oblastech kolem rovníku (Kolumbie, Uganda) se muže sklízet klidně po celý rok.
.
Příště si povíme něco o druzích kávovníků a jejich využití.

ARABICA A ROBUSTA

Na světě roste přes 120 druhů kávovníků a drtivá většina z nich je divokých. Komerčně se z 99% pěstují jen dva druhy a to Arabica a Robusta. Jaký je mezi nimi rozdíl?
.
Tyto dva druhy se neliší jen tvarem zrnek a způsobem pěstování, ale hlavně v chuti a obsahu kofeinu. Díky rozmanitosti chutí tvoří Arabica skoro 70% celosvětové produkce. A to hlavně díky tomu, že nabízí mnohem výraznější chuť a vyšší kyselost. Robusta se sice může pyšnit až o třikrát vyšším podílem kofeinu, ale podepisuje se to výrazně vyšší hořkostí a zemitou chutí.
.
Arabica nabízí více tónů a to od květinových, přes ovocné až po čokoládové nebo oříškové. Ale oproti Robustě je mnohem náročnější na pěstování. Některé kavárny nabízejí směsy těchto dvou druhů, ale i tak se připravte na výraznou hořkou chuť, v které Arabica dost zanikne. Rozdíl mezi těmito druhy můžete ale poznat i vy sami, když zrnko držíte v ruce. A to podle rýhy. Arabica má rýhu zakřivenou, kdežto Robusta ji má naprosto rovnou. Pokud se vám dostane do ruky nepražené zrno, můžete tyto dva druhy rozeznat podle vůně. Robusta bude vonět po arašídech a Arabica trochu po borůvkách. Taky je zrno protáhlejší a plošší.
.
Největším producentem Robusty je Vietnam, určitě všichni znáte silnou Vietnamskou kávu. Arabica se vyváží nejvíce z Brazílie, protože tam má kávovník dokonalé klimatické podmínky. Velkými producenty jsou ale taky Etiopie, Kolumbie, Mexiko nebo Guatemala.
.
U nás na e-shopu www.koties.cz máme zrnkovou kávu druhu Arabica, u které hlídáme původ a způsob zpracování, který dost rozhoduje o kvalitě výsledné kávy. O způsobech zpracování si povíme příště.

KÁVA A MLÉKO

Máte rádi Cappuccino a Caffé latte, ale neustále Vám někdo říká, že to není zdravé? Pojďme se podívat, jak takové mléko v kávě funguje.
POMALÝ NÁSTUP KOFEINU
Mléko v kávě nesnižuje kofein jako takový, jde spíš o to, že káva s mlékem má pomalejší nástup účinku kofeinu. Je to kvůli mléčnému tuku, který nám zajistí, že naše chuťové pohárky se budou tetelit blahem a to díky tomu, že tuk je nositelem chutí a nám tak káva více chutná. Zároveň ale zpomaluje působení kofeinu v našem těle. Stejně tak to funguje, když si dáte kávu hned po jídle. Určitě se Vám už stalo, že káva po obědě Vás spíš uspala než nabudila. Proto se jeví jako nejlepší pít kávu na lačný žaludek, aby se káva rychle vstřebala. Jaký problém ale nastává při pití kávy na lačný žaludek?
KÁVA NA PRÁZDNÝ ŽALUDEK
Když vypijete kávu na prázdný žaludek, kofein a všechny ostatní látky obsažené v kávě dají žaludku signál, že musí rozložit potravu a tak žaludek začne produkovat kyselinu chlorovodíkovou, aby mohl trávit. Žaludek ale žádnou potravu nedostane a proto dojde k zvýšené kyselosti v žaludku a Vás může začít pálit žáha. Není to tak ale u všech. Někteří mají žaludek citlivější a jiní zvládají kávu na lačný žaludek bez problémů.
LAKTÓZA
Proč ale kolují mýty, že mléko v kávě způsobuje nadýmání a žaludeční potíže? U zdravého jedince by se tento fakt neměl vůbec projevit. U některých lidi může tento problém nastat, ale nemůže za to ani tak káva s mlékem jako spíš samotné mléko a intolerance na něj. Přesněji řečeno na laktózu. Ukazuje se, že až 10% Čechů má nedostatek enzymů laktázy, které pomáhají rozkládat mléčný cukr v našem těle. A právě to, že jejich tělo nedokáže laktózu pořádně rozštěpit, může vést k plynatosti, nadýmání nebo průjmu. Proto pokud těmito problémy po vypití kávy s mlékem trpíte, můžete zkusit rostlinou verzi (kokosové, mandlové nebo sójové mléko) a nebo si příště dát kávu bez mléka.
ODPŮRCI MLÉKA V KÁVĚ
Samozřejmě je důležité si uvědomit, že pokud do kávy přidáte mléko, vůbec nedokážete rozpoznat chutě a tóny kávy. Proto někteří odsuzují, když někdo kvalitní kávu ničí mlékem. Ale pokud Vám mléko v kávě nedělá problém a chutná Vám, není důvod ho vysazovat.