KÁVA A MLÉKO
|
Máte rádi Cappuccino a Caffé latte, ale neustále Vám někdo říká, že to není zdravé? Pojďme se podívat, jak takové mléko v kávě funguje.
POMALÝ NÁSTUP KOFEINU
Mléko v kávě nesnižuje kofein jako takový, jde spíš o to, že káva s mlékem má pomalejší nástup účinku kofeinu. Je to kvůli mléčnému tuku, který nám zajistí, že naše chuťové pohárky se budou tetelit blahem a to díky tomu, že tuk je nositelem chutí a nám tak káva více chutná. Zároveň ale zpomaluje působení kofeinu v našem těle. Stejně tak to funguje, když si dáte kávu hned po jídle. Určitě se Vám už stalo, že káva po obědě Vás spíš uspala než nabudila. Proto se jeví jako nejlepší pít kávu na lačný žaludek, aby se káva rychle vstřebala. Jaký problém ale nastává při pití kávy na lačný žaludek?
KÁVA NA PRÁZDNÝ ŽALUDEK
Když vypijete kávu na prázdný žaludek, kofein a všechny ostatní látky obsažené v kávě dají žaludku signál, že musí rozložit potravu a tak žaludek začne produkovat kyselinu chlorovodíkovou, aby mohl trávit. Žaludek ale žádnou potravu nedostane a proto dojde k zvýšené kyselosti v žaludku a Vás může začít pálit žáha. Není to tak ale u všech. Někteří mají žaludek citlivější a jiní zvládají kávu na lačný žaludek bez problémů.
LAKTÓZA
Proč ale kolují mýty, že mléko v kávě způsobuje nadýmání a žaludeční potíže? U zdravého jedince by se tento fakt neměl vůbec projevit. U některých lidi může tento problém nastat, ale nemůže za to ani tak káva s mlékem jako spíš samotné mléko a intolerance na něj. Přesněji řečeno na laktózu. Ukazuje se, že až 10% Čechů má nedostatek enzymů laktázy, které pomáhají rozkládat mléčný cukr v našem těle. A právě to, že jejich tělo nedokáže laktózu pořádně rozštěpit, může vést k plynatosti, nadýmání nebo průjmu. Proto pokud těmito problémy po vypití kávy s mlékem trpíte, můžete zkusit rostlinou verzi (kokosové, mandlové nebo sójové mléko) a nebo si příště dát kávu bez mléka.
ODPŮRCI MLÉKA V KÁVĚ
Samozřejmě je důležité si uvědomit, že pokud do kávy přidáte mléko, vůbec nedokážete rozpoznat chutě a tóny kávy. Proto někteří odsuzují, když někdo kvalitní kávu ničí mlékem. Ale pokud Vám mléko v kávě nedělá problém a chutná Vám, není důvod ho vysazovat.