Cascara- Costa Rica - Hacienda Sonora

Chuťový profil: intenzivní sladká medová chuť s ovocnými tóny brusinek a žlutého melounu

Region: Alajuela, Central Valley

Farmář: Diego Guardia - Hacienda Sonora
Nadmořská výška: 1,250 m.n.m.
Zpracování: Naturální
Odrůda: Catuai, Caturra, Marsellesa, Sarchimor, SL28

Rodina Guardia se již více než padesát let úspěšně věnuje pěstování kávy na své krásné haciendě. Hacienda o rozloze 100 ha se nachází na svazích sopky Poás v centrálním údolí Kostariky, kde se rozkládá nedotčená džungle. Kávovníky se pěstují ve stínu stromů, které poskytují spoustu živin z opadaného listí a zároveň chrání před přímým slunečním zářením. Nabízejí ideální mikroklima pro dokonalé podmínky pěstování kvalitních mikrolitů. Energii na farmě vyrábí Peltonova turbína poháněná vodou, a proto ji lze považovat za "100% zelenou energii".

Zvolte si variantu:

Cena od 185,00 Kč
cena včetně DPH nezahrnuje cenu dopravy

Co je Cascara?

Cascara je přímý překlad španělského slova "slupka" nebo "skořápka". Kávové zrno, které všichni známe a milujeme, je technicky vzato semeno kávovníku, kolem něhož roste masitý, šťavnatý plod. Při zpracování kávy se slupka s dužinou plodu obvykle odstraní a kávová zrna se usuší a upraží do podoby, kterou vidíme, když otevřeme náš balíček kávy!

Při výrobě cascary se káva nejprve zbaví slupky s dužinou a tyto se seberou a následně se buď očistí vodou, nebo projdou odpařovací komorou, která je rychle zahřeje a zničí případné bakterie. Po umytí slupek může začít proces sušení. Tradičně se cascara suší na slunci nebo v sušičkách.

Co se z Cascary připravuje?

Z cascary si můžete připravit velice chutný a přirozeně nasládlý horký čaj či ji připravit za studena a užít si osvěžující nápoj v letních měsících. Extrakt z cascary můžete využít i do různých druhů limonád či drinků.

Obsah Kofeinu?

Obsah kofeinu v cascaře se pohybuje kolem 100 miligramů na litr, zatímco černá káva mívá kolem 400 až 800 miligramů kofeinu na litr.

Trošku historie

Cascara byla v Evropě v rozkvětu v roce 2018 do doby, než se oficiálně označila jako potravina, a jak už to bývá, z hlediska legislativy to bylo potřeba korigovat, a proto došlo k zákazu prodeje v Evropě. Standardně je totiž potřeba u nové potraviny projít určité testovací období, než se ověří, zda je potravina nezávadná. Prodej cascary byl oficiálně povolen od začátku roku 2022, kdy se opět na ni strhla obrovská pozornost a aktuálně ji najdete v nabídkách pražíren, pivovary začleňují cascaru do ochucených piv a limonád, vyrábí se z ní různé sirupy a v podstatě s ní vymýšlí různé projekty spoustu firem z potravinářského průmyslu.